Toerisme, recreatie en evenementen

Toerisme en recreatie brengen niet alleen plezier en ontspanning, ze dragen ook bij aan de economie van onze gemeente. De trend van tegenwoordig is vaker en korter op vakantie in eigen land, ook in groepsverband. Het is dan ook belangrijk om de aantrekkelijkheid van de parels in onze regio te behouden en te versterken.

 

Wij zien een rol voor de nieuwe gemeente om hierin goed samen te werken met de ondernemers.

Recreatieve en toeristische ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijf, maar zijn ook belangrijke ambassadeurs voor de gastvrijheid in de gemeente. Zij bieden een gevarieerd aanbod en unieke belevingen. Levende kernen, verhalend erfgoed, historische panden en routes.

Unieke combinaties zoal boerenmarkt, fietstocht in de regio, historische dorpswandeling of bezoek aan museum in combinatie met heerlijk uit eten en overnachten in een unieke B&B. Ook de waterrecreatie kan hierin een mooie rol vervullen. Fluisterboten in het Rijk der Duizend Eilanden, een sloepentocht over het kanaal, kanovaren of suppeddelen. Heerlijk recreëren op het strand van Luna, het Geestmerambacht of wandelen in de Waarderhout.

 

Ook voor cultuurhistorische recreatie zijn er mogelijkheden binnen onze gemeente zoals het Poldermuseum, Veenhuizen met het Praalgraf, het Regthuis en de Broekerveiling. We hebben het allemaal binnen onze gemeente. Evenementen zorgen voor een bruisend en levend Dijk en Waard. We ontmoeten elkaar op de kermis, de Koolsail, de Tour de Waard, Gondelvaart, Nieuwjaarsduik, Mixstream, Indian Summer, zomertour en op jaarmarkten. 

Om Dijk en Waard een aantrekkelijke toeristische trekpleister te laten zijn met mooie evenementen zetten we in op de volgende punten:

  • We willen maximale steun aan de reeds ingezette doorontwikkeling van Toerisme Langedijk naar Toerisme Dijk en Waard waarmee onze gemeente goed op de kaart kan worden gezet.
  • Door uitbreiding van het “cultureel varen” in samenwerking met Museum Broekerveiling, en het Oude Gemaal, zetten we in op optimaal genieten van onze parels.
  • Een actuele en goed toegankelijke evenementenkalender, al dan niet in samenwerking met Toerisme Dijk en Waard in wording, vinden we belangrijk. Er is inmiddels een nieuwe toeristische kalender voor Dijk en Waard: www.ontdekdijkenwaard.nl/agenda
  • Zowel culturele, educatieve als sportieve evenementen moeten hierin worden vermeld.