Motie Senioren Dijk en Waard voor betere beveiliging fietsenstalling NS

De fietsendiefstallen uit de beveiligde fietsenstalling van het NS-station nemen fors toe, zo blijkt o.a. uit een groot artikel in het Noordhollands Dagblad van 27 februari. Een echtpaar uit Ursem raakte in een jaar tijd drie dure e-bikes kwijt en volgens de politiewoordvoerder nemen de diefstallen aantoonbaar toe. Dit was reden voor Senioren Dijk en Waard om een motie in te dienen waarin het college werd aangespoord om in gesprekken met NS/ProRail aan te dringen de beveiliging van de fietsenstalling op te schalen.

 

Want, hier kan de gemeente zelf niet heel veel aan doen. De fietsenstalling bij het station en ook de beveiliging daarvan is in handen van NS/ProRail. Maar als het veiligheidsgevoel van de inwoners zo in het geding is, kun je niet apathisch toe blijven kijken. Vandaar dat Senioren Dijk en Waard dit onderwerp op de agenda zette middels het indienen van een motie op de raadsvergadering van 14 maart.

 

De gemeente wil het gebruik van openbaar vervoer en fietsen namelijk stimuleren om de groei van het autoverkeer en de bijbehorende parkeerproblematiek zoveel mogelijk te dempen. En dan helpt het niet als je je dure e-bike in een 'beveiligde' stalling zet en na terugkomst moet merken dat je fiets gestolen is.

 

De wethouder gaf aan dat station Heerhugowaard een zogenaamd 'middelgroot station' is waar de reeds toegepaste vorm van beveiliging standaard is. Voor een personele beveiliging zou het station veel groter (meer dan 1500 plekken) moeten zijn.

Gestimuleerd door de motie en de bijdragen van andere partijen in de raadsvergadering zegde de wethouder wel toe dat hij in gesprek met NS/ProRail gaat onderzoeken of er toch niet meer beveiliging valt te realiseren dan nu het geval is.

Dat was voor Senioren Dijk en Waard voldoende reden om de motie niet in stemming te hoeven brengen, maar die wel 'boven de markt' te houden in afwachting van de maatregelen waar de wethouder mee terugkomt.