Zorgbuurthuizen

Bij monde van fractievertegenwoordiger Richard den Bak haken de Senioren in op de actuele situatie dat de gemeente zelf invulling kan geven aan het binnenkort beschikbare Nexus-terrein in Heerhugowaard op de hoek van de Van Teylingenlaan en de Van Duivenvoordestraat. Zo dichtbij het oude centrum van Heerhugowaard en de nodige voorzieningen, is dit een unieke gelegenheid om seniorenwoningen te bouwen en hiermee de doorstroming in de woningmarkt een flinke impuls te geven.

 

 

Nieuw concept

Den Bak legt uit dat het oorspronkelijke idee voor een zorgbuurthuis komt uit de koker van de landelijk SP. “Een zorgbuurthuis is een plek waar je oud kunt worden in je eigen vertrouwde buurt. Waar je samen kunt wonen met je partner, ook als de een zorg nodig heeft en de ander niet. Met vers eten en vaste, bekende gezichten. Zonder de lange gangen van het oude verzorgingshuis, maar kleinschalig, zoals thuis.” Dat is oud worden in het zorgbuurthuis aldus Den Bak. “Dit concept sluit ook aan bij die ouderen die juist niet zo lang mogelijk thuis willen wonen, bijvoorbeeld bij alleenwonenden. Ook verhoogt het de sociale veiligheid.” 

Volgens de fractievoorzitter van Senioren Dijk en Waard, Joke van Ruitenbeek, mag dit concept ook vrijer gehanteerd worden. De partij staat er open voor om met alle betrokkenen te komen tot een optimaal resultaat. Geclusterd wonen met een centrale voorziening waar mensen oud kunnen worden in hun eigen vertrouwde omgeving, waar zorg nabij is voor wie het nodig heeft, waar men zelf kan koken of waar het met vers voedsel voor hen bereid wordt. Waar zorgaanbieders een vaste of tijdelijke basis hebben van waaruit zij zorg kunnen verlenen. Maar ook waar vrijwilligers uit de buurt hun diensten aan kunnen bieden en er gemeenschappelijke activiteiten zijn om het sociale isolement te doorbreken.

Ten opzichte van de huidige situatie is het zeker een voordeel dat samenwonende ouderen, die op een gegeven moment een verschillende vorm van zorg nodig hebben niet meer ‘uit elkaar getrokken’ worden. Als bijvoorbeeld de thuishulp niet meer wijdverspreide huizen aan hoeft te doen om hulp te verlenen is dat goedkoper en kan het met minder menskracht. Ook de zorg kampt immers met personeelstekort. 

Doorstroming

Een belangrijk neveneffect bij goede ouderenhuisvesting is dat de doorstroming eindelijk weer op gang komt. Want als ouderen in een niet-passend huis blijven wonen omdat de alternatieven ontbreken, dan komen die huizen niet vrij. Terwijl die huizen juist heel aantrekkelijk kunnen zijn voor jonge stellen.

Veel raadsfracties onderschreven dit belang dus wethouder Annette Groot gaat de mogelijkheden onderzoeken. 

Het oude Nexus-terrein dat binnenkort leeg komt.
Het oude Nexus-terrein dat binnenkort leeg komt.