Werkbezoek Geestmerambacht

Vanwege de plannen die het recreatieschap voor Geestmerambacht heeft gemaakt zijn de gemeenteraden van Dijk en Waard en Alkmaar uitgenodigd voor een excursie waarin uitleg wordt gegeven door de programmamanager Sophie Zwetsloot. 

 

Om 13.45 uur is de ontvangst in Pluktuin van Geesje, Wagenweg 6 Oudkarspel.

Na een korte uitleg over de excursie en een voorstelronde wordt uitleg gegeven over de wijze waarop er in de Pluktuin van Geesje gewerkt wordt. Er komt nauwelijk apparatuur aan te pas. Zo wordt de grond bewerkt door de varkens en de begrazing is door schapen. De tuin heeft ook een sociale en educatieve functie. Men werkt met mensen met een beperking, er wordt voor groepen kinderen aan natuureducatie gedaan, particulieren kunnen vanaf juni in de tuin fruit, groente en bloemen plukken en er worden diners georganiseerd met producten uit de tuin. Informatie is te vinden op de website van de Pluktuin van Geesje. 

Vervolgens gaan we per fiets het gebied in. Het schap wil graag de kavel naast Pluktuin van Geesje nog verwerven. De Swaan aan de andere zijde heeft een nieuwe eigenaar, die het kinderspeelparadijs e.d. wil verbeteren. De andere buurman Manege Beukers zou graag nog een extra paddock willen hebben. Vervolgens komen we langs het evenemententerrein, waar ook veel gebruik van wordt gemaakt.

 

De eerste stop is de Kleimeer. Dit is een van de oudste gebieden van het Geestmerambacht. Met een grote diversiteit aan natuur. Er wordt gevraagd of de plannen aan de noordoostzijde zoals een hotel met welness hier niet nadelig voor zijn. Het antwoord is dat men denkt dat dit kan, maar dat er natuurlijk eerst een onafhankelijk onderzoek naar gedaan wordt.

De tweede stop is bij natuurbegraafplaats Geestmerloo, Nauertocht 21a, Koedijk. Hier worden we verwelkomt door de beheerder die ons uitleg geeft. Er blijkt een grote belangstelling voor het natuurbegraven te zijn. Zelfs veel jongeren van de rond de 30 hebben hier al een plekje gereserveerd. Het gebied maakt ook gewoon deel uit van Geestmerambacht en er wordt ook gerecreërd. De presentatie wordt afgesloten met een filmpje waarin de traformatie van weilanden naar natuurbegraafplaats te zien is.

Vervolgens gaan we richting de Vronermeerweg waar het schap al een aantal gebieden verworven heeft, maar om de verbinding over land en water te kunnen maken nog een deel mist. De huidige eigenaar van een groot perceel is een ontwikkelaar die hier woningbouw wil, maar dat is niet gewenst in het gebied. Daarna zetten we koers naar de Spanjaardsdam, waar uitleg wordt gegeven over twee gebieden die het schap nog wil verwerven. Als dit lukt zou er een directie waterverbinding naar het kanaal gemaakt kunnen worden. Joke Visser (raadslid gemeente Dijk en Waard) grijpt de mogelijkheid aan om te informeren hoe het zit met het bankje bij het Twuyvermeer, waar de bewoners behoefte aan hebben. Dit wordt meegenomen.

Het is mooi om te zien dat we door het groen van de Groene Loper naar het park van Luna kunnen komen. Dit een belangrijk recreatiegebied voor de gemeente Dijk en Waard. Het is jammer dat het monumentale toiletgebouw in brand is gestoken. Het schap gaat dit aanpakken, maar heeft voorlopig een noodvoorziening gemaakt. 

 

Tenslotte zetten we koers naar het Poldermuseum. Hier is nog mogelijkheid voor vragen en vervolgens wordt de presentatie afgesloten. Voor degenen die dit willen is er nog gelegenhied om het museum te bezoeken. Joke van Ruitenbeek (raadslid van gemeente Dijk en Waard) geeft uitleg over het museum.