Erfgoed-tour

Op vrijdagmiddag 25 oktober vertrok een groep raadsleden- en commissieleden in een mobiel erfstuk, een historische Amerikaanse legertruck uit het Oorlogsmuseum in Medemblik, voor een rondrit langs diverse erfgoederen in de gemeente Dijk en Waard, maar niet nadat Ester Leibbrand, wethouder erfgoed, de aanwezigen welkom had geheten.

 

Deze tocht werd georganiseerd door Linda Driesen (Adviseur erfgoed), Lieve-Lotte Groeneweg (Beleidsmedewerker erfgoed) en Elize Bon (Strategisch adviseur ruimte) van het team Erfgoed van de afdeling Beleid-Ruimte.

 

Immaterieel Erfgoed: Bouwbedrijf Kamp

De eerste stop was bij Bouwbedrijf Kamp in Heerhugowaard, een familiebedrijf met een geschiedenis van vijf generaties. Co Kamp en zijn zus, deelden hun verhaal. Het bedrijf begon als boerderij, werd timmerwerkplaats, vervolgens houthandel en groeide uit tot een prominent bouwbedrijf. Hun verhaal benadrukte het belang van familiebedrijven als onderdeel van het immaterieel erfgoed, dat de identiteit en continuïteit van mensen versterkt.

 

Religieus Erfgoed: De Koogerkerk

De volgende stop was de Koogerkerk in Zuid-Scharwoude, een voorbeeld van religieus erfgoed. De kerk is niet alleen een plaats voor erediensten, maar ook een ontmoetingsplek voor de gemeenschap. De aanwezigen spraken over de transformaties die de kerk heeft ondergaan en hoe deze nu een belangrijke rol vervult in sociale activiteiten, ondanks de afname van actieve gelovigen.

 

Erfgoededucatie

De derde locatie was de IKC-basisschool in Oudkarspel, waar over erfgoededucatie werd besproken. Een leerkracht legde uit hoe erfgoededucatie kinderen helpt hun omgeving te begrijpen en hun identiteit te vormen. Door het erfgoed in hun omgeving te bestuderen, leren leerlingen de samenhang van hun geschiedenis en cultuur. Dat draagt bij aan hun burgerschap en toekomst. De raadsleden konden zich voorstellen dat er, afhankelijk van de exacte behoefte van scholen, een jaarlijks erfgoedonderwijsprogramma wordt opgezet.”

 

Kolfsport als Immaterieel Erfgoed

Bij de kolfsportbaan van Buitenzorg in Zuid-Scharwoude werd de traditionele sport kolven belicht. Kolven, dat zijn bakermat in Langedijk heeft, is een belangrijke vorm van immaterieel erfgoed in Noord-Holland. Tijdens een demonstratie leerden de raadsleden over de geschiedenis en betekenis van de sport, die bijdraagt aan het gevoel van lokale identiteit.

 

Mobiel en varend erfgoed

De laatste stop was Vaders Museale Schuitehelling, waar varend en industrieel erfgoed wordt onderhouden. Dit erfgoed, vaak over het hoofd gezien, speelt een cruciale rol in het behoud van de lokale geschiedenis en cultuur. Het is het tastbare bewijs van de vele historische verhalen, die in een gebied liggen. Ze verbinden materieel en immaterieel erfgoed. 

 

Post65 Erfgoed

Hoewel de geplande stop over Post65 erfgoed niet kon plaatsvinden, is het wel belangrijk het belang van naoorlogse architectuur in de gemeente Dijk en Waard kort te benoemen. Jong erfgoed zegt veel over het recente verleden en de identiteit en kwaliteit van wijken in de toekomst. Voorbeelden van beschermwaardig Post65 erfgoed zijn het Gemeentehuis van Heerhugowaard en de Dyonisiuskerk.

 

Discussie en Reflectie

Tijdens de bustocht waren er interactieve elementen, zoals stellingen en quizvragen, waarmee de kennis en meningen van de raadsleden over erfgoed werden getest. Dit leidde tot discussies over de rol van vrijwilligers en professionals in het behoud van erfgoed. Er werd consensus bereikt over de noodzaak van samenwerking tussen beiden, waarbij vrijwilligers bijdragen aan de betrokkenheid van de gemeenschap.

 

De dag werd afgesloten met de opmerking dat lokaal erfgoed, dat mensen verbindt, extra aandacht verdient. De bustocht bood de raadsleden niet alleen een unieke ervaring, maar ook nieuwe inzichten in het belang van erfgoed voor de gemeenschap van Dijk en Waard. Door het erfgoedbeleid in ontwikkeling wordt beoogd om deze waarden voor toekomstige generaties te waarborgen. Een mooie afsluitende opmerking op weg terug naar het gemeentehuis: “Juist het lokale erfgoed dat mensen verbindt, verdient extra aandacht binnen onze gemeente.”