Raad maakt kennis met de BOA's

Op zaterdagmorgen 20 januari konden de raadsleden en fractievertegenwoordigers kennismaken met onze BOA's, onze buitengewoon opsporingsambtenaren. Na de introductie door burgemeester Maarten Poorter, die de portefeuillehouder is van veiligheidszaken, kregen we uitleg over deze fijne en noodzakelijke groep medewerkers. 

 

Tijdens de uitleg werd ons verteld waar hun werk uit bestaat. Mensen aanspreken op hun gedrag, parkeerboetes uitschrijven en nu ook iemand aanhouden. De BOA spreekt de mensen aan en geeft indien mogelijk eerst een waarschuwing. 

Alle teamleden hebben hun basisopleiding voltooid.  Daarnaast hebben zij ook bijscholingen gedaan zoals een EHBO-opleiding en de opleiding verkeersregelaar. Drie hebben ook de aanvullende cursus jeugdboa gevolgd.

 

Het aantal is inmiddels aangepast aan ons aantal inwoners (1 BOA per 5000 inwoners). We zijn gestart met vijf BOA’s en nu telt het team 17 goed opgeleide en enthousiaste mensen. Onze BOA’s mogen niet op pad zonder het steekvest te dragen en op hun portofoon zit een noodknop. Sinds kort hebben ze ook de beschikking over handboeien en op korte termijn komen daar ook bodycams bij. Belangrijk om te weten is dat BOA’S ook worden ingezet op meldingen die via de FIXIE-app binnenkomen.

 

Na de presentatie was het tijd om te voelen hoe het is om handboeien om te krijgen of om te doen. Vier raadsleden wilden dit wel ervaren en zo werd de een na de ander in de boeien geslagen. Na het maken van de groepsfoto gingen we in kleinere groepjes met twee BOA's de wijk in waar we uitleg kregen over hun werkzaamheden en de zaken die ze zoal tegenkwamen. Goed om elkaar zo beter te leren kennen en zeker voor herhaling vatbaar!

Leer onze BOA's kennen op de gemeentepagina: