Fractie Senioren Dijk en Waard bezorgd over autobranden

De fractie van Senioren Dijk en Waard maakt zich zorgen over het aantal autobranden in de gemeente. Afgelopen weekend brandden weer drie auto’s in de Constantijn Huygensstraat uit. Volgens de politie is er echter geen sprake van een toenemend aantal autobranden.

De fractie trekt hierover aan de bel bij het college. ’Eerder hebben wij in Heerhugowaard een reeks van autobranden gehad en dit fenomeen lijkt zich weer voor te doen.’

 

Er wordt verwezen naar drie incidenten. Op 5 december vlogen twee auto’s in brand op het Eiland van Maui in Heerhugowaard. Een eigenaar van een ander voertuig wist te voorkomen dat er een derde auto in vlammen op zou gaan.

En later in die maand - op 26 december - brak er een brand uit bij het bedrijf Classic Cars aan de Stevinstraat. Het bedrijf had nog niet eens haar deuren geopend. De opening van het bedrijf werd door de brand uitgesteld.

Afgelopen weekend was het raak in een woonwijk aan de Constantijn Huygensstraat. Weer betrof het drie auto’s, waarvan er twee compleet waren uitgebrand. Het ging onder meer om een Audi S3. De eigenaar verklaarde tegenover de krant er ziek van te zijn dat zijn droomauto in vlammen op was gegaan.

 

Senioren Dijk en Waard wil van het college weten of er inmiddels daders zijn opgepakt en of er redenen aan zijn te wijzen waar deze brandstichtingen uit voort komen. Ook wil de fractie weten of er maatregelen zijn genomen. ’Of loopt elke inwoner zomaar het risico dat zijn of haar auto door brandstichting total loss verklaard kan worden?’

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie aan deze krant weten dat het aantal branden in Heerhugowaard de afgelopen jaren juist is afgenomen. ,,In 2020 waren er 14 autobranden, in 2021 18 en vorig jaar 8. Er zijn maanden dat er helemaal niets gebeurt. Ik wil het echter niet bagatelliseren, want het zal je auto maar zijn.’’

 

Het is moeilijk vast te stellen of alle branden inderdaad zijn aangestoken. ,,Maar auto’s vliegen meestal niet spontaan in brand’’, aldus de woordvoerder. Volgens hem blijkt overigens uit wetenschappelijk onderzoek dat er in zijn algemeenheid meestal een geschil aan ten grondslag ligt - bijvoorbeeld een zakelijk of relationeel conflict - als er een auto in brand wordt gestoken.